Kisah Slipper Jepun & Slipper Jamban Jadikan Trip Bali Paling Mengerikan Buat Madammu

Kali ini merupakan kali kedua Madammu ke Bali. Kali terakhir Madammu ke Bali adalah sekitar 12 tahun lalu bersama-sama dengan Datin Talia dan Miss D untuk berjalan-jalan di sini. Sebenarnya Madammu tak berapa suka pantai, tetapi disebabkan urusan perniagaan  dan kelas bersama mentor Madammu, Datuk Wira Dr Azizan Osman sekali lagi, Madammu terbang ke Bali bersama-sama TP. Pengisian kali ini agak berbeza dari sebelum-sebelumnya.

Apa yang Madammu boleh kongsi, trip kali ini sedikit ‘mengerikan’. Ada satu kisah kelakar yang telah Madammu lalui sewaktu dalam perjalanan ke Bali ini. Madammu memang plan nak pakai kasut tanpa heels untuk datang ke Bali. Buka sahaja almari kasut, Madammu terus cari slipper/flat shoes yang Madammu dah lama sangat tak pakai. Kalau nak diikutkan, memang Madammu dah lama sangat tak beli flat shoes atau slipper.

Trip Bali Paling Mengerikan Buat Madammu
Trip Bali Paling Mengerikan Buat Madammu

Bila melihat koleksi slipper yang ada dalam almari tu, memang Madammu berharap dapat pakai semasa Madammu pregnant nanti. Nak share sikitlah, sebenarnya plan simpan koleksi slipper tu memang dah lama. Madammu rasa sejak sebelum kahwin lagi, Madammu memang suka beli slipper atau flat shoes. Masa tu Madammu dah berangan, bila dah kahwin nanti and pregnant, Madammu akan pakai slipper dan flat shoes tu.

Semasa nak ke Bali tu, Madammu keluarkan dua pasang flat shoes dari ‘wallpaper’ Madammu. Satu Madammu keluarkan ‘slipper Jepun’ dan sepasang lagi ‘slipper jamban.’ Madammu pakai salah satu slipper tu dan pergi ke airport. Sampai di airport, turun je dari kereta, tak sampai sepuluh langkah pun berjalan, tiba-tiba ada bunyi ‘klak… klak’ tengok-tengok, tapak slipper tu pecah! Masa tu pulak, TP rushing pergi ke kaunter nak ‘check in.’ Madammu terkehel-kehel, tersenget-senget jalan dengan slipper pecah tu.

Madammu jalan ke TP dan cakap dengan TP, “Yang, slipper I pecah ni. Nak gantilah,” Nasib baik Madammu bawa slipper jamban yang ada bunga seketul. Then Mdammu keluarkan slipper tu dari luggage dan terus pakai. Alhamdulillah, tak terasa hati sangat bila pakai slipper jamban tu.

Slipper pecah yang Madammu pakai tu pun dah berusia 15 tahun. Madammu beli masa zaman Mdammu masih belajar lagi. Bila dia pecah, takdelah Madammu rasa ralat sangat. Kan orang tua-tua ada cakap, slipper ni tak boleh simpan lama-lama. Kalau simpan lama-lama nanti makan diri. Madammu pun jalan.. jalan.. jalan.. dengan slipper Jepun tu. Rasa lain jugalah sebab dah lama tak pakai slipper getah bunga seketul ni, sakit pula kaki Madammu.

Bila dah ada dalam flight, Madammu terus baring dan tidur. Madammu dah tak fikir dah tentang slipper. Kemudian bila dah sampai Bali, naik teksi menuju ke hotel untuk check-in, ngam-ngam tengah LIVE, LIVE terputus and slipper Madammu pun terputus sama. Slipper Madammu yang kedua tu pun putus you all!!!

Madammu memang rasa trip kali ni memang betul-betul ngeri dan kelakar. Pengalaman yang pertama kali Madammu lalui, dua-dua slippers yang Madammu bawa putus! Usia slipper Jepun bunga seketul ni pun dah 13 tahun. Memang wajarlah dia putus. Moral of the story, slipper jangan simpan lama-lama. Semasa blog ini ditulis, Madammu dah hari ketiga di Bali. Sesi kelas Madammu memang sangat-sangat membuka minda, banyak benda yang Madammu belajar. Madammu tak sabar nak balik dan curahkan ilmu ini kepada seluruh usahawan NOIR.

Madammu ada kelas untuk dua hari lagi. Kemudian Madammu ada balance dua hari di Bali. Insya-Allah Madammu akan kembali ke Malaysia pada 13 September nanti. Kelas di sini agak padat kerana Madammu akan attend kelas dari pagi sampai ke malam. Madammu akan ada trip ‘ride’ motor dengan TP. TP dah sewa motor dan helmet yang ada visor tu. Kitaorang akan ride pusing-pusing Bali. Sebenarnya motor ni, saje je Mdammu nak feeling.. feeling. Sebab Madammu kan ada surprise nak buat untuk TP. Harap-harap TP tak bacalah story ni. TP memang tak baca blog Madammu ni.

Ia ibarat rehearsal untuk TP bawa motor nanti, seperti yang kita bincang-bincang dalam LIVE hari tu. Siapa yang tak tengok LIVE Madammu pasti tak tahu tentang story ni. So, sehari sebelum balik Malaysia kami akan ronda-ronda satu Bali. Kitaorang akan pergi ke tempat-tempat menarik yang ada di Bali ni. Madammu dan TP akan try cari lokasi-lokasi menarik yang ada sekitar Bali ni okay. Petang nanti kalau ada masa, Madammu nak jalan-jalan tepi pantai lah rasanya. Nanti Madammu snap gambar banyak-banyak and share dekat sini okay.

Sebuah Perjalanan Spiritual dan Kasih Sayang Buat Madammu & TP

Salam Ramadan buat semua followers Madammu yang tersayang. Hari ini - 10 Ramadan, Madammu bersama suami tercinta, TP,  bakal menjejakkan kaki ke Makkah Al-Mukarramah.Sebuah perjalanan yang mungkin agak mengejutkan, tapi inilah yang dinamakan rezeki. Bila Allah kata...

Lembaran Baharu NOIR Di COSME Week, Tokyo

Perjalanan ke Tokyo, Jepun pada awal tahun ini ibarat satu momen yang membuka lembaran baharu buat Madammu dan NOIR. Rasanya lebih setahun Madammu tak ke mana-mana kerana menjalani rawatan IVF, mengandung dan melahirkan baby Kayden. Perjalanan ke Tokyo, Jepun untuk...

Catatan Istimewa Madammu Di Hari Lahir Qally

Ya Allah… lama sungguh Madammu tak berkarya. Tangan nie gatal juga nak menulis tapi aktiviti dan  tanggungjawab harian Madammu sangat sangat tak mengizinkan Madammu untuk menghadap skrin laptop nie lama-lama. Hahaha...Sebagai seorang ibu, apabila melihat anak-anak...

34 KUNTUM BUNGA ROS SIMBOLIK KEJUTAN HARI LAHIR MADAMMU

Salam sayang buat semua followers Madammu. Maafkan Madammu kerana jarang berkongsi cerita di blog Madammu sejak akhir-akhir ini.Para ibu sekalian mesti faham kan bagaimana kesibukan tugasan harian seorang ibu yang beranak kecil. Tambahan pula Madammu perlu menguruskan...

Madammu Kongsi Wajah Ahmad Kayden Di Usia Genap 3 Bulan.

Genap 3 bulan usia Ahmad Kayden Bin Muhammad Azri, inilah masa yang paling tepat untuk Madammu kongsi wajah anak bongsu Madammu kepada you all!Ha, macam mana you all, terkejut tak bila pagi-pagi scroll media sosial ternampak wajah baby Kayden? Hahaha...Assalamualaikum...

Komitmen Madammu Sebagai Ikon Penyusuan Susu Ibu 2023

Pertama sekali syukur Alhamdulillah di atas pengiktirafan yang diberikan kepada Madammu sebagai penerima anugerah Ikon Penyusuan Susu Ibu 2023.Ya, title Ikon Penyusuan Susu Ibu 2023 memang memberi impak yang sangat besar bukan sahaja kepada Madammu, malah kepada...

Madammu Berkongsi Pengalaman Penyusuan Susu Ibu Sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia

Alhamdulillah, tanggal 10 Ogos 2023 Madammu berkesempatan berkongsi tentang journey penyusuan Madammu dengan baby Kayden.Madammu telah mendapat jemputan dari Pusat Laktasi Kebangsaan bersempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia di Hospital Tunku Azizah, Hospital Kuala...

Ahmad Kayden Mengakhiri Teka-Teki Para Followers Madammu

Hai, hai, hai you all... rindu sangat Madammu nak menulis semula. Tapi tanggung jawab dah bertambah la you all, hahahaa... Okay la, sebenarnya hari ni Madammu ada waktu terluang sikit. Sebelum baby menangis, Madammu nak bercerita sikit tentang pengumuman ‘tergempar’...

Madammu Jalani Sesi Berpantang ‘Eksklusif’ Selama 100 Hari

Penjagaan berpantang memang sangat penting buat para ibu yang baru selesai bersalin.Pada fasa inilah kita perlu menjaga kesihatan luaran dan dalaman, khususnya emosi agar sentiasa berada dalam keadaan sihat dan stabil. Madammu telah memilih Natalis Mother Care &...

Madammu Diberi Layanan Istimewa Daripada Natalis Mother Care Selama 100 Hari

Penantian lapan tahun kini berakhir. Syukur, Baby A selamat lahir ke dunia secara pembedahan pada 9 Jun 2023. Hari ini adalah hari Jumaat paling istimewa buat Madammu, TP dan keluarga.Tak terluah dengan kata-kata, bagaimana Madammu ingin membayangkan kepada you all...
Berikan reaksi anda terhadap artikel ini!
+1
20
+1
3
+1
1
+1
6
+1
1
+1
0
+1
0