Pertama sekali syukur Alhamdulillah di atas pengiktirafan yang diberikan kepada Madammu sebagai penerima anugerah Ikon Penyusuan Susu Ibu 2023.

Ya, title Ikon Penyusuan Susu Ibu 2023 memang memberi impak yang sangat besar bukan sahaja kepada Madammu, malah kepada seluruh para ibu yang memiliki pengalaman yang sama seperti Madammu. 

Mungkin ada yang mempertikaikan mengapa Madammu pula yang menerima anugerah yang sebegini? Sabar you all, jangan gaduh-gaduh, hahahaa..

Sebenarnya Madammu telah dihubungi oleh pihak Pusat Laktasi Kebangsaan dan mereka menjelaskan bahawa pihak jawatankuasa induk telah mencadangkan sebuah anugerah khas yang dinamakan sebagai ‘Ikon Penyusuan Susu Ibu.’

Anugerah ini memang didedikasikan kepada pempengaruh media sosial (influencers) yang boleh menjadi ikutan kepada lebih ramai wanita di luar sana dalam membudayakan penyusuan susu ibu. Ini adalah salah satu strategi baru kerajaan Malaysia Madani bagi menggalakkan lebih ramai ibu menyusui dan menyokong penyusuan susu ibu secara eksklusif 6 bulan dan seterusnya sehingga 2 tahun.

Jadi, itulah komitmen yang telah Madammu kongsi kepada para pengikut Madammu di media sosial sejak dari awal kelahiran baby Kayden.

anugerah

Madammu akui jika sebelum ini apa yang terlintas dalam fikiran, Madammu merancang memberi baby Kayden susu badan selama dua minggu sahaja memandangkan jadual kerja Madammu yang sangat padat sejurus selesai sesi berpantang.

Namun, kebahagiaan apabila melihat baby Kayden menikmati susu badan secara langsung adalah satu momen yang sukar untuk Madammu jelaskan. Syukur kerana Madammu diberi peluang dan rezeki untuk menyusukan baby Kayden.

Semua orang mengetahui bahawa susu ibu sangat berkhasiat dan mengandungi nutrien terbaik untuk baby sekali gus mampu menguatkan imuniti badan. Lebih istimewa lagi, sewaktu baby menyusu, sentuhan kulit ke kulit antara baby dengan ibu boleh menguatkan lagi bonding antara ibu dan baby. Ia dapat mengeratkan hubungan emosi antara ibu dan baby.

Sebab itulah, Madammu suka berkongsi journey keibuan Madammu bersama para followers Madammu. Sebab pengalaman yang dilalui oleh setiap para ibu itu berbeza-beza. Pasti ada sesuatu yang boleh kita pelajari antara satu sama lain.

anugerah

Diharapkan sedikit perkongsian yang Madammu salurkan menerusi platform media sosial ini boleh menjadikan masyarakat khususnya ibu-ibu moden hari ini cakna tentang dunia penyusuan susu ibu.

Jadi, itulah dia sedikit sebanyak objektif pemilihan Madammu sebagai penerima anugerah Ikon Penyusuan Ibu 2023 tersebut. Semoga perkongsian ini boleh membuka minda pelbagai pihak untuk terus memanfaatkan platform media sosial ini dengan berkongsi pelbagai perkara positif yang boleh dijadikan sebagai inspirasi kepada segenap lapisan masyarakat tanpa mengira jantina, usia, bangsa, mahupun pangkat.

Happy Birthday Kayden, Syukur di Atas Anugerah Terindah Ini

Madammu telah berkesempatan mengadakan majlis sambutan hari lahir pertama Ahmad Kayden, pada hari Sabtu lalu di Bamboo Rimbun, Port Dickson. Majlis ini bukan sekadar untuk meraikan hari kelahiran Kayden bersama keluarga tersayang. Namun, ia juga ibarat satu momen...

Surat Terbuka Madammu Untuk Para Ibu Seluruh Dunia

Alhamdulillah tak sedar masa berlalu begitu pantas. Kayden hampir mencecah usia setahun. Syukur atas nikmat yang ALLAH kurniakan buat Madammu bersama keempat-empat cahaya mata tercinta. Dalam semangat Hari Ibu yang penuh makna ini, izinkan Madammu mencoret rasa hati...

Sebuah Perjalanan Spiritual dan Kasih Sayang Buat Madammu & TP

Salam Ramadan buat semua followers Madammu yang tersayang. Hari ini - 10 Ramadan, Madammu bersama suami tercinta, TP,  bakal menjejakkan kaki ke Makkah Al-Mukarramah.Sebuah perjalanan yang mungkin agak mengejutkan, tapi inilah yang dinamakan rezeki. Bila Allah kata...

Lembaran Baharu NOIR Di COSME Week, Tokyo

Perjalanan ke Tokyo, Jepun pada awal tahun ini ibarat satu momen yang membuka lembaran baharu buat Madammu dan NOIR. Rasanya lebih setahun Madammu tak ke mana-mana kerana menjalani rawatan IVF, mengandung dan melahirkan baby Kayden. Perjalanan ke Tokyo, Jepun untuk...

Catatan Istimewa Madammu Di Hari Lahir Qally

Ya Allah… lama sungguh Madammu tak berkarya. Tangan nie gatal juga nak menulis tapi aktiviti dan  tanggungjawab harian Madammu sangat sangat tak mengizinkan Madammu untuk menghadap skrin laptop nie lama-lama. Hahaha...Sebagai seorang ibu, apabila melihat anak-anak...

34 KUNTUM BUNGA ROS SIMBOLIK KEJUTAN HARI LAHIR MADAMMU

Salam sayang buat semua followers Madammu. Maafkan Madammu kerana jarang berkongsi cerita di blog Madammu sejak akhir-akhir ini.Para ibu sekalian mesti faham kan bagaimana kesibukan tugasan harian seorang ibu yang beranak kecil. Tambahan pula Madammu perlu menguruskan...

Madammu Kongsi Wajah Ahmad Kayden Di Usia Genap 3 Bulan.

Genap 3 bulan usia Ahmad Kayden Bin Muhammad Azri, inilah masa yang paling tepat untuk Madammu kongsi wajah anak bongsu Madammu kepada you all!Ha, macam mana you all, terkejut tak bila pagi-pagi scroll media sosial ternampak wajah baby Kayden? Hahaha...Assalamualaikum...

Madammu Berkongsi Pengalaman Penyusuan Susu Ibu Sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia

Alhamdulillah, tanggal 10 Ogos 2023 Madammu berkesempatan berkongsi tentang journey penyusuan Madammu dengan baby Kayden.Madammu telah mendapat jemputan dari Pusat Laktasi Kebangsaan bersempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia di Hospital Tunku Azizah, Hospital Kuala...

Ahmad Kayden Mengakhiri Teka-Teki Para Followers Madammu

Hai, hai, hai you all... rindu sangat Madammu nak menulis semula. Tapi tanggung jawab dah bertambah la you all, hahahaa... Okay la, sebenarnya hari ni Madammu ada waktu terluang sikit. Sebelum baby menangis, Madammu nak bercerita sikit tentang pengumuman ‘tergempar’...

Madammu Jalani Sesi Berpantang ‘Eksklusif’ Selama 100 Hari

Penjagaan berpantang memang sangat penting buat para ibu yang baru selesai bersalin.Pada fasa inilah kita perlu menjaga kesihatan luaran dan dalaman, khususnya emosi agar sentiasa berada dalam keadaan sihat dan stabil. Madammu telah memilih Natalis Mother Care &...
Berikan reaksi anda terhadap artikel ini!
+1
5
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2